Oto przepis na francuską zupę bouillabaisse z użyciem naszych ryb i owoców morza:
Składniki:
1 paczka krewetek surowych MyFood, obranych z ogonkiem 16-20 (skin-pack 180 g)
3 polędwiczki z dorsza atlantyckiego MyFood (ok. 450 g)
200 g mięsa z małży gotowanego MyFood
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 mała cebula, posiekana
mały por
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 puszka siekanych pomidorów
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
600 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz, szczypta brązowego cukru
3 marchewki, pokrojone w plasterki
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
Świeży koperek
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj, aż zmiękną.
Dodaj liść laurowy, pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Wlej gorący bulion warzywny, dodaj pokrojone ziemniaki, pora przekrojonego wzdłuż, marchewkę. Gotuj kolejne kilkanaście minut.
Dopraw solą, pieprzem, szczyptą brązowego cukru. Gotuj kolejne około 15 minut bez przykrycia na średnim ogniu. Rozmroź krewetki i małże. Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć owoce morza do zupy i gotuj przez 5-10 minut, krótko, ponieważ owoce morza gotują się bardzo szybko. Zdejmij z ognia, wlej do naczynek i udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!